Ce înseamnă UX și de ce este din ce în ce mai important?
Scris de TheGrid Publicat în UI & UX la iulie 1st, 2016 0 Comentarii
Mi-am găsit liniștea - proiect fotografic de Mika Suutari Precedentul Viața unui designer văzută prin GIFuri Următorul

UX este despre ceea ce simți atunci cînd folosești cafetiera sau telefonul mobil; despre designul produsului, forma sa, cum funcționează și cît este de utilizabil, cît de bine își face treaba și cum te face să te simți cînd interacționezi cu el.

Este procesul de a crește satisfacția utilizatorului prin îmbunătățirea uzabilității și accessibilității, și plăcerea dată de interacțiunea dintre utilizator și produs.

În cartea Interaction Design: Beyond human-computer interaction, procesul de UX este definit ca:

Părerea pe care o au oamenii despre un produs și satisfacția pe care o au cînd îl folosesc, se uită la el, îl țin, îl deschid și închid; include părerea generală despre cît de bine este să îl folosească pînă la efectul sensual pe care îl au cele mai mici detalii ale sale.

Așadar, UX reprezintă “experiența totală pe care utilizatorul o are cu un produs sau serviciu pe care îl folosește.”

De ce este important designul de UX?

  • UX trece de funcționalitatea și estetica produsului și a devenit pentru companii o cale prin care să aibă un avantaj competitiv. De asemenea, pentru că sunt atîtea produse cu funcționalități similare, utilizatorii caută produse care, nu doar își fac bine treaba, dar care, aduc un plus de satisfacție atunci cînd le folosesc.
  • Numărul tot mai mare de servicii oferă utilizatorilor libertatea de a alege oricînd altceva. De exemplu: dacă nu îți place browserul pe care tocmai l-ai descărcat, pur și simplu îl ștergi și instalezi altul.
  • UX se concentrează pe utilizator și pe plăcerea pe care acesta o are cînd folosește produsul sau serviciul, ceea ce duce la creșterea satisfacției clientului și creează o relație de durată între acesta și produs. Astfel, utilizatorul va deveni loial produsului, îl va recomanda și altora iar produsul va avea un avantaj competitiv.
  • Odată cu creșterea numărului de funcționalități și caracteristici, produsele au devenit mai complexe, mai greu de folosit și de înțeles, și mai puțin eficiente. Cum UX se concentrează pe nevoile utilizatorului, complexitatea este înlocuită cu ușurința de folosire a produselor care sînt, din ce în ce mai mult, concentrate pe nevoile utilizatorilor, nu pe un produs plin de caracteristici și greu de folosit.
Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

UI/UX UX Design


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up