Nu lăsa creativitatea să moară
Scris de TheGrid Publicat în Sfaturi la iulie 7th, 2016 0 Comentarii
Johnnie Walker Blue Label Precedentul IKEA și războiul fonturilor Următorul

Uneori se întîmplă să ne simțim paralizați iar senzația asta poate apărea din senin. Acum debordezi de imaginație, ai o groază de idei de nu îți ajunge timpul să le valorifici pe toate și, deodată, fără vreo avertizare, nimic nu mai funcționează. Nu dispera. Din fericire, timpul și experiența ne-au învățat numeroase căi prin care să ținem sub control acele lucruri care ne omoară creativitatea. Îți voi prezenta cîteva dintre cele mai eficiente metode prin care să le vii de hac.

Alungă monotonia și adu varietate în viața ta

Noi reprezentăm suma experiențelor noastre. În multe dintre situații, felul în care gîndim determină stilul de viață pe care alegem să îl trăim. Însuși felul acesta de gîndire cauzează ușor probleme, din moment ce multe persoane au un job monoton – tot timpul în același loc, făcînd aceleași taskuri. Asta te poate doborî.

Alimentarea creativității și gîndirea pozitivă devin lucruri destul de simple atunci cînd:

  • faci lucruri pe care nu le faci de obicei
  • lucrezi în altă cameră
  • vezi care sunt posibilitățile de a lucra într-un spațiu cu totul diferit

De exemplu, Brian Gardner, creatorul Genesis framework, lucrează în cel mai apropiat Starbucks pe care îl găsește. Orice loc este bun, atîta timp cît ieși din rutină.

Nu-ți pierde încrederea în tine

Ai o idee foarte bună, dar nu crezi că ești suficient de bun să o poți pune în practică? Poate ai vrea să lași pe altcineva să își încerce norocul? Exact asta nu trebuie să faci.

Viața noastră este ceea ce gîndurile noastre o fac să fie. (Marcus Aurelius)

Dă o șansă ideii tale și fă tot posibilul să reușești. Nu te demoraliza, și, mai mult decît atît, nu te face mai mic decît ești. Fă ca ideea ta să prindă viață! Cu cît ai mai multe provocări, cu atît vei crește mai mult ca persoană și vei fi mai creativ. În plus, vei dobîndi noi abilități și vei învăța tehnici noi.

Așadar, niciodată să nu te îndoiești de tine! Dă o șansă ideilor tale! Cu siguranță vei întîlni obstacole, dar depășindu-le vei deveni mai creativ.

Nu îți fie teamă de eșec

Ce se întîmplă cînd ai multe idei dar ți-e frică să le încerci? Cînd teama de a greși te împiedică să mai judeci corect? Unul dintre lucrurile care omoară cel mai rapid creativitatea este chiar această teamă de eșec. Nu te panica! Așa cum am zis și la început, sînt metode prin care să învingi acest monstru. Trebuie să îl confrunți, pentru că vei avea doar de cîștigat.

Cu cît îți impui mai mult că nu poți face un lucru, cu atît mai repede vei ajunge în punctul în care chiar nu vei putea face acel lucru. Dacă nu încerci înseamnă că nu vei învăța niciodată și că niciodată nu vei fi mai bun în ce faci. Chiar și atunci cînd nu crezi că poți face un lucru, trebuie să-ți impui să îl faci. Încearcă! Care este cel mai rău lucru care se poate întîmpla? Îți vei da seama că nu îți poți pune în practică ideea… încă. Cel puțin ai încercat și însăși această încercare te va face să te simți bine.

Să nu îți fie frică de greșeli. Eșecul și greșelile fac parte din viață. Creștem greșind și din greșeli învățăm. Cu cît greșim mai mult, cu atît învățăm mai mult. Cei care nu greșesc, nu învață. Însă, încearcă să nu repeți greșelile; învață din ele!

Nu căuta scuze, caută soluții!

Îți sună cunoscut? Vrei să faci ceva dar îți lipsesc cunoștințele sau nu dispui de tehnologia necesară? Sau crezi că nu poți face față unui proiect mare? Încetează să gîndești așa!

Nu căuta motive sau scuze pentru care nu poți face ceva; ele te încetinesc, îți răpesc din creativitate și te fac mult mai mic decît ești, decît trebuie să fii.

Gîndește-te așa: pot face asta pentru că în fiecare dimineață am o oră liberă. O pot face pentru că pot citi tutoriale de pe urma cărora îmi pot dezvolta abilități pe care nu le am. O pot face pentru că știu pe cineva care mă poate ajuta să realizez proiectul.

Tot timpul trebuie să pui întrebările potrivite pentru a primi răspunsurile potrivite.

Împărtășește ideile cu alții! Nu le ține secret

Împărtășește-ți ideile cu alte persoane. Împărtășește-le cu persoane creative și chiar cu cele mai puțin creative. În acest fel poți adăuga ideii tale ceva peste care ai trecut cu vederea. Impărtășirea ideilor cu ceilalți duce tot timpul la îmbunătățirea ideii și tot timpul vei avea parte de un șir nou de idei. Chiar și atunci cînd cei cu care ți-ai împărtășit ideile nu au ceva de adăugat, tot te vei gîndi din nou la ea și așa poate vei putea să o perfecționezi. Acest mod de gîndire te va ajuta să îți dezvolți creativitatea pe termen lung.

Evită apatia. Iubește ceea ce faci

Mulți lucrează în domenii care nu stîrnesc interes sau plăcere iar jobul reprezintă doar modul prin care fac rost de bani cu care să își plătească facturile. Atunci cînd un lucru îți stîrnește interesul, pui multă pasiune și faci tot posibilul să fii cel mai bun. Așa te simți împlinit și petreci mai mult timp căutînd soluții pentru provocările cu care te-ai întîlnit. Dacă nu ești pasionat de ceea ce faci, nu vei avea nici un motiv să fii creativ.

Așadar: iubește-ți jobul! Iubește ceea ce faci! În caz contrar, gîndește-te la ce ai putea schimba pentru a iubi ceea ce faci și nu uita că tot timpul sunt mai multe soluții decît crezi. De exemplu, ai putea intra în competiție cu tine însuți și să îți termini treaba din ce în ce mai repede. Comportă-te ca și cum ai iubi ceea ce faci. Fă asta și vei simți valurile de creativitate cum vin peste tine.

Nu te lăsa condus de ego! Nu deveni încrezut!

Ego-ul este un lucru bun și cu toții ar trebui să avem unul puternic, însă, „ce-i prea mult strică”. Ai mare grijă să nu devii încrezut. Dacă ești încrezut, nu te mai gîndești nici cum ai putea face lucrurile în alt mod și nici cum le-ai putea îmbunătăți.

Dacă tu crezi că toate ideile tale sunt perfecte, nu prea îți lași loc de îmbunătățiri. Mai mult, pierzi șansa de a-ți îmbunătăți abilitățile și de a dezvolta idei noi. Astfel vei stagna, fără ca tu să simți asta și fără să poți schimba ceva. E mai bine pentru tine să rămîi modest și să îți spui că niciodată nu ești atît de bun pe cît ai putea fi și astfel vei putea să dai un impuls semnificativ creativității. Tot timpul trebuie să încerci să fii mai bun.

Niciodată să nu fii 100% mulțumit de tine, caută tot timpul căi prin care să devii mai bun. Doar așa vei putea ajunge acolo unde nu credeai că vei putea ajunge.

Nu îți pierde concentrarea

Pierderea concentrării încetinește procesul creativ. Dacă nu știi unde vrei să ajungi, nu vei ajunge nicăieri. Dacă nu ai limite, reguli și nici țeluri, ți se poate părea că ești în totalitate liber. Mintea însă nu poate lucra corect fără limite bine definite.

Stabilește țeluri clare pentru proiectul tău. Stabilirea unor termene-limită reprezintă garanția muncii pe care trebuie să o faci. Presiunea bine calculată este baza unei munci bine făcute. Partajează-ți munca în proiecte mai mici și stabiliește-ți țeluri și termene-limită în fiecare zi. Asigură-te că acestea sunt realiste. Dacă faci asta, șansele să îți pierzi concentrarea sunt aproape nule.

Te-ai gîndit vreodată la stabilirea unui obiectiv pe termen lung? Unde te vezi peste un an? Unde vrei să fii peste 10 ani? Cei mai mulți dintre noi nu își stabilesc țeluri pe termen lung, astfel că nu e de mirare că nu reușesc să ajungă acolo unde visează să ajungă. Sfatul meu este: stabilește-ti clar obiectivele!

Antrenează-te mereu!

Dacă lași să treacă prea mult timp fără să faci ceva creativ, îți va fi foarte greu ca dintr-odată să fii creativ. Dacă nu poți deveni creativ la job sau în viața personală, schimbă asta și fă să fie posibil.

Creativitatea poate fi comparată cu un mușchi. Dacă nu faci mișcare, corpul tău este lipsit de vlagă, iar mușchii ți se micșorează. Același lucru este valabil și în cazul creativității. Așadar, fă-ți timp ca jumătate de oră pe zi să te antrenezi, să vii cu idei noi. Antrenează-ți mușchiul creativ în fiecare zi. Cu cît faci asta mai des și mai mult, cu atît vei avea mai multe idei noi.

Treci prin lume cu ochii deschiși și privește în jurul tău. De fiecare dată cînd vezi că cineva are o problemă, încearcă să o rezolvi. Poți aborda problema cum vrei tu: fie plin de umor, fie analitic. Oricum ai proceda, gîndirea creativă este cea care antrenează mușchiul creativ, și cu cît folosești mai multă, cu atît primești mai multă.

Evită negativismul. Gîndește pozitiv!

Unele persoane chiar nu sunt de ajutor creativității tale. Asta nu înseamnă că sunt persoane rele, dar, dacă ele nu sunt firi creative, atunci nu gîndesc în aceeași manieră ca tine. Ele pot vedea doar partea negativă a unei idei și nu se vor feri să îți spună asta.

Nu îți petrece prea mult timp cu persoanele care îți depreciază ideile, chiar dacă este posibil ca ele să nu își dea seama că fac acest lucru, sau, poate, îl fac pentru a te aduce pe „drumul cel bun”. Cu toate acestea, astfel de persoane îți pot face rău, fiindcă, fără să îți dai seama, petrecînd mult timp cu ele, vei ajunge să le împărtășești punctul de vedere. Astfel creativitatea ta va muri încet.

Evită negativismul și înconjoară-te de persoane optimiste. Ele te vor ajuta să îți atingi obiectivele. Tot timpul trebuie să accepți criticile constructive, deoarece îți ajută creativitatea și îți arată lucrurile pe care nu le-ai luat în considerare și posibilele perspective greșite.

Concluzie

Sunt multe metode prin care poți lupta cu o creativitate paralizată și să dai mai mult randament. În orice caz, trebuie să iei în considerare tot timpul aceste metode. Nu îți pierde concentrarea, fii curajos și ține minte: în final, totul va fi bine; dacă încă nu este bine, înseamnă că nu este finalul.

Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

Sfaturi


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up