[Review] Spitalul de arși sau arsuri.ro
Scris de Vlad Burcă Publicat în Design la iulie 19th, 2016 0 Comentarii
Portaluri pline de culoare Precedentul PIE Watch Următorul

În ultima perioadă Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri (SCUCPRA) din București, sau Spitalul de Arși, este în centrul atenției pentru problemele grave pe care le are în ce privește managementul, lipsa personalului și, mai grav, tratarea pacienților. Un reportaj al emisiunilor de știri de la TV mi-a atras atenția însă asupra unui alt aspect: adresa siteului web a spitalului.

Arsuri.ro

Oare cei care caută pe internet informații despre spitalul de arși, nu cumva vor scrie: spitalul de arși bucurești? Sau spitalul de arși? Sau, poate, SCUCPRA?

Există în România frica de a înregistra nume de domenii lungi, iar deținătorii de siteuri sunt dispuși să aleagă un nume ilogic, absurd, confuz și greu de reținut pentru a evita asta. Abordarea logică și corectă în cazul Spitalului de Arși (SCUCPRA) în ce privește numele domeniului web ar fi fost: spitaluldearși.ro sau SCUCPRA.ro sau chiar spitaluldearsibucuresti.ro. Ok, mi-am zis că aceste domenii trebuie să fie înregistrate și redirecționate către arsuri.ro (deși, în cel mai nefericit caz, ar fi trebuit să fie invers).

O simplă căutare pe rotld a dezvăluit surpriza: domeniile sunt libere și pot fi înregistrate.

RoTLD Romanian Top Level Domain

Bun, atunci au ales să înregistreze doar arsuri.ro pentru a publica articole de tip “cum să”… Foarte frumos din partea lor. Cei care caută arsuri pe Google nu caută o clinică sau un spital ci mai degrabă sfaturi și informații care să ajute în tratarea unor arsuri, cel mai frecvent, minore, iar în ultimă instanță, un spital.

Căutare pe Google după ”arsuri”

Am mers mai departe și am vrut să văd cam ce tip de conținut publică spitalul de arși. Înainte de accesarea siteului, am făcut o căutare rapidă pe Google să văd ce conținut există deja indexat.

Căutare pe Google după ”site arsuri.ro”

Problema pare să fie mai gravă decît credeam: multe pagini irelevante (de tipul galeriilor), pagini de arhivă, conținut de tip “Lorem ipsum” (care indică folosirea unui template) și o pagină a autorului care, deloc surprinzător, este “admin”. Nu aș vrea să presupun care ar fi parola de acces la acest site făcut în WordPress, aparent, de un începător. Hai să lăsăm Google, zic, și să mergem direct pe site.

Logo

Siteul SCUPCRA - pagina principală (Iulie 2016)
Siteul SCUPCRA – pagina principală (Iulie 2016)

Oare am ajuns bine? Nu văd să scrie nicăieri ”Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri”, văd însă trei imagini cu spitalul – s-ar putea să fiu unde trebuie totuși. Nu voi comenta despre logo, deși singurul lucru la care mă duce cu gîndul e o clinică veterinară.

Comparatie între logoul SCUCPRA și alte logouri de pe internet

Trecînd peste discuția subiectivă despre logo, observ că spitalul are două logouri.

cele doua logouri de pe site

Căutînd pe Google să aflu adevărata identitate a spitalului, descoper o a treia identitate, al precedentului site din 2014.

Logouri ale Spitalului de Arși din București

O fi un proces de rebranding pe care nu îl înțeleg, astfel că nu voi intra în alte detalii legate de identitatea vizuală a spitalului, culmea, de chirurgie plastică.

Continui navigarea pe site și… ce să vedem… pozele care însoțesc prezentarea serviciilor medicale au watermark.

poze cu watermark

E destul de evident că siteul folosește o temă de WordPress cumpărată de pe ThemeForrest – ceea ce nu e neapărat un lucru rău. Rău este, însă, că siteul se dovedește, din nou, a fi făcut de un amator: imagini cu watermark, pagini goale (paginile de servicii și cele de prezentare a medicilor), lorem ipsum peste tot și… un tabel de prețuri.

tabel de preturi
http://www.arsuri.ro/servicii-2/

Clar: siteul este în construcție – altă explicație nu ar putea fi logică. Însă, după o căutare rapidă pe web.archive.org, siteul pare că este în varianta asta din Decembrie 2014… Doi ani pentru un site în varianta asta…

Nu are nici un sens să mai continui „reviewul” pe un site nefinalizat, un lucru însă vreau să îmi confirm: adresa de email de pe pagina de contact.

Contact SCUCPRA

3
Design
1.5
UX
3
Uzabilitate
2
Conținut
3
Identitate vizuală
Reviewer 2.5
Users (0 votes) 0
What people say... Leave your rating
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

Design Web Review UI/UX


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up