Brutalismul în designul web
Scris de TheGrid Publicat în Design la august 9th, 2016 0 Comentarii
Campionatul mondial de fotbal 2018 - Colecție de afișe retro Precedentul Buturugi de lemn transformate în lămpi de Duncan Meerding Următorul

Designul web folosește deseori ca sursă de inspirație designul din lumea fizică, iar în ultima perioadă comunitățile de design au discutat aprins despre un tip de design web inspirat de arhitectura brutalistă.

Aceasta descrie clădiri puternice, simple și uneori urâte, care nu încearcă în nici un fel să se încadreze în peisajul urbanistic, astfel că, siteurile brutaliste sunt cît se poate de „curate”; majoritatea sunt siteuri simple bazate doar pe text, fără reclame, imagini, animații sau alte elemente care să le aglomereze.

O dezbatere despre brutalism s-a aprins după ce un utilizator HackerNews a descoperit un site brutalist despre siteuri brutaliste. Acesta este de fapt un forum de discuții despre siteurile care se califică a fi brutaliste. Unele reprezintă stilul brutalist doar pentru că au fost create în anii 90 și nu au mai fost modificate de atunci, însă, pasionații de design se contrazic aspura acestui lucru, considerând că un site nu este brutalist dacă este învechit.

Designerii moderni aleg stilul brutalist ca răspuns la siteurile aglomerate din prezent. Aceștia vor argumenta întotdeauna că folosim internetul pentru a obține informații și nu avem nevoie de toate elementele adiționale, de sidebar, meniuri complexe, imagini și animații. Probabil cel mai cunoscut site Brutalist este Craigslist, care este incredibil de ușor de folosit și întreținut și și-a păstrat popularitatea, deși designul acestuia nu a fost updatat de multă vreme. Un alt exemplu este varianta light a siteului NPR, concepută pentru utilizatorii ce folosesc calculatoare mai puțin performante sau o conexiune slabă la internet. Codul sursă al acestui site are doar 21 de linii. Deținătorul Pinboard, un alt site brutalist, declară că sursa unui site trebuie să conțină mai puține cuvinte decât un roman rusesc.

Nu este o coincidență astfel că majoritatea siteurilor brutaliste nu sunt comerciale. Siteurile orientate pe profit vor un design cât mai modern, care să iasă în evidență și să țină oamenii cât mai mult pe site cu ajutorul imaginilor și a tehnicilor interactive. În schimb, siteurile web brutaliste vor să ofere utilizatorilor un timp de încarcare cât mai scurt și o modalitate prin care informația să fie extrasă ușor.

Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

Brutalism Design Web


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up