Cum să treci ușor de interviul de angajare
Scris de TheGrid Publicat în Sfaturi la iulie 16th, 2018 0 Comentarii
Future Of Media Conference 2018 - Creative Digital Communication Precedentul Fotografii cu noul Volvo S60 Următorul

Mulți angajatori folosesc întîi un interviu telefonic pentru a selecta potențialii candidați și devine din ce în ce mai comun pentru companii să intervieveze candidații prin intermediul aplicațiilor de video call cum ar fi Skype sau Google Hangout.

Îți prezentăm în continuare cele mai bune sfaturi pentru ca tu să îți păstrezi calmul și să reușești să te angajezi la noul job, indiferent de tipul de interviu.

Interviul față în față

Fă o impresie bună încă de la început – nu mă refer doar la cum te îmbraci, ci la postura corpului și punctualitate. Fii punctual și încearcă să adopți o postură deschisă care să arate că ai încredere în tine. Studiile psihologice ne demonstrează că angajatorii își fac o impresie despre tine încă din primele patru minute ale întîlnirii.

Afișează-ți personalitatea – „cine ești” e la fel de important pentru angajator ca „ce poți face”, aratîndu-le cît de repede te poți integra în noua echipă și cum te va primi aceasta. Afișează încredere în tine, dar asigură-te că această încredere nu va fi interpretată ca aroganță.

Studiază compania la care vrei să te angajezi – arată că ești pregătit și interesat de compania la care aplici. Asta înseamnă să cunoști misiunea și produsele companiei, ultimele realizări și cîteva detalii despre cel ce te intervievează.

Cunoaște-ți CV-ul – asta înseamnă inclusiv să știi ce cauți de la noul job, atît în ce privește responsabilitățile jobului cît și salariul dorit. Asigură-te că îți cunoști CV-ul de la început pînă la sfîrșit și că poți vorbi fără probleme despre fiecare bucățică din el.

Pregătește-ți cîteva întrebări – asta arată că și tu ești la fel de interesat de ei. Întreabă-i de exemplu care sînt obiectivele lor sau planurile lor de viitor, sau, dacă deja ți s-a răspuns la întrebările pe care le aveai pregătite poți să întorci una dintre întrebările care ți-au fost adresate, cum ar fi: „ce îți place cel mai mult la această companie?”, „ce te-a făcut să ramîi la această companie?” etc – asta te poate face de multe ori să pui angajatorul într-o poziție similară cu a ta și să afli unele detalii care te pot ajuta să te decizi.

Fii optimist – crede în tine și în skill-urile tale. Folosește fraze pozitive în conversația ta, care să arate optimismul, și păstrează contactul vizual cu cel care îți ia interviul. Orice ai face, NICIODATĂ să NU vorbești de rău compania sau șeful pentru care lucrezi în prezent sau pentru care ai lucrat!

Interviul telefonic

Elimină toate elementele care te-ar putea distrage: Asigură-te că nu vor exista întreruperi în timpul convorbirii. Închide televizorul, evită să folosești tastatura calculatorului și încearcă să mergi într-o încăpere în care ești singur.

Fii pregătit cu notițe: Un avantaj al interviului de angajare prin telefon e acela că poți avea toate informațiile necesare în fața ta. Păstrează la îndemînă o copie a CV-ului tău (sau pagina de LinkedIn deschisă) și orice alt articol, notițe sau întrebări pe care ai vrea să le adresezi.

Concentrează-te pe interviu: Doar pentru că interviul e telefonic nu înseamnă că poți profita de faptul că intervievatorul nu te vede pentru a-ți face cafeaua. Concentrează-te doar pe discuție!

Îmbracă-te ca un profesionist: Nu purta pijamale! Ar putea fi tentant, în special dacă interviul are loc dimineața. Hainele îți dictează și tonul conversației, fără să îți dai seama.

Nu întrerupe: Este mult mai greu să îți dai seama cînd cineva și-a terminat fraza atunci cînd vorbești la telefon. Ia o pauză scurtă înainte să răspunzi pentru a te asigura că nu întrerupi intervievatorul.

Respiră: Încearcă să își păstrezi calmul – interviurile telefonice pot fi la fel de stresante ca interviurile „față în față”. Dacă ești nesigur în privința unei întrebări sau dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare, nu e nici o problemă dacă ceri asta.

Interviul video

Fii prezentabil: Verifică locul unde amplasezi camera, elimină elementele din spatele tău care pot fi nepotrivite, îmbracă-te ca și cum ai avea un interviu „față în față” și nu sta prea aproape de cameră (sau monitor în cazul unui laptop).

Elimină toate zgomotele: Asigură-te că ai eliminat toate sursele de zgomot, închide telefonul, televizorul și ușa sau geamurile încăperii. Încearcă să folosești un calculator (sau laptop) pentru interviu, pentru că telefoanele mobile pot avea probleme de conexiune.

Fii pregătit: Adu-ți un pahar cu apă lîngă tine, un pix și o foaie sau deschide pe calculatorul tău o aplicație de luat notițe (Notepad, Google Keep, OneNote etc). Fii sigur că verifici de trei ori conexiunea și calitatea imaginii video înainte de interviu.

Concentrează-te și comunică: Păstrează contactul vizual cu intervievatorul și ia pauze atunci cînd vorbești. Nu te grăbi, vorbește rar! Lasă personalitatea ta să iasă la suprafață – discuțiile amicale pot aduce un plus.

Concentrează-te: Închide emailurile, Facebok, Twitter sau orice altă sursă care te poate distrage în timp ce vorbești, mai ales dacă partajezi ecranul cu intervievatorul – elimină chestiile personale de pe fundal. Chiar dacă e un interviu video, fii acolo la timp.

Mult succes, și sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să treci cu succes peste următorul interviu.

Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

CV Dezvoltare Personală Interviu de Angajare Job Sfaturi


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up