Proiecte de design pe care orice designer web sau UI designer trebuie să le încerce
Scris de TheGrid Publicat în Design, Sfaturi la iulie 31st, 2018 0 Comentarii
Copiatul și furtul în design Precedentul Influencer Marketing Conference 2018 Următorul

E foarte ușor pentru un designer web, designer grafic sau UI/UX Designer să intre în rutina proiectelor de zi cu zi. Fie că te ocupi de siteuri web sau aplicații pentru clienții tăi sau te ocupi de siteul companiei pentru care lucrezi, e important să faci un pas înapoi și să încerci alte proiecte care nu sînt neapărat în zona ta de confort.

Proiectele care nu fac parte din rutina ta zilnică te vor ajuta să recapeți inspirația, să dobîndești noi abilități și să descoperi idei care să îți ușureze munca la proiectele tale principale. Îți prezentăm astfel cîteva proiecte pe care trebuie să le încerci măcar o dată.

Creează design pentru print

Atunci cînd faci design pentru print înveți ce înseamnă controlul. Designerii web au la dispoziție o suprafață dinamică în care își pot așeza elementele de design, lucru imposibil într-un proiect pentru print.

Design copertă de album muzical – Saddo

Fie că e vorba de o broșură, carte de vizită sau ambalaj de produs, există ceva atrăgător atunci cînd trebuie să faci design într-un spațiu limitat. Apare totodată și satisfacția atingerii produsului final imprimat.

Acest tip de design te va ajuta să înțelegi diferitele medii de lucru și relația dintre publicarea în medii digitale și mediile imprimate. De la alegerea culorilor potrivite pentru imprimare pînă la a-ți imagina cît de mare va fi rezultatul după imprimare, designul pentru print te va forța să descoperi noi procese de lucru.

Experimentează cu HTML/CSS

Dacă ești acel designer căre începe proiectele în Photoshop sau Sketch, încearcă să lași puțin deoparte aplicațiile de grafică și treci direct la designul cu HTML și CSS. Începe cu o pagină simplă și adaugă noi tehnici pe parcurs. Dacă ești un designer web sau developer care preferă să înceapă direct construirea codului, încearcă să abordezi proiectul pornind cu partea vizuală întîi. Ai prins ideea.

Abordarea proiectelor într-o manieră nouă, diferită, te va ajuta să înțelegi mai bine elementele care alcătuiesc designul și să apreciezi mai mult efortul echipei care contribuie la proiect.

Fă design pentru o aplicație – UI Design

Concept UI aplicație de mobil, realizat de Liviu Ang

Ai încercat să faci design pentru o aplicație? Designul unei aplicații adaptive pentru mobil e complet diferit de designul unui site adapaptiv. Deși unele tehnici sînt similare, faptul că designul tău va fi accesat pe dispozitive mobile prezintă noi provocări și oportunități.

Concentrează-te pe designul de UX și pe experiența pe care o va avea utilizatorul – vei descoperi că procesul diferă destul de mult pentru că utilizatorii interacționează cu aplicația în moduri diferite.

Totul, de la formulare la poziționarea informației, e diferit atunci cînd vorbim de designul de UI. Iar atunci cînd aplicația va trebui lansată vor apărea noi provocări: va trebui să navighezi în magazinele Google Play și Apple și să te conformezi regulilor și specificațiilor diferitelor platforme.

Încearcă să te joci cu JavaScript

JavaScript poate fi indimidant pentru un designer care nu a mai încercat pînă acum limbajele de progamare. Dar dacă ești designer web, șansele sînt destul de mari ca în majoritatea proiectelor tale să fie implicat și JavaScript.

Ai putea începe cu acest curs pentru neinițiați de la CodeAcademy.

Scrie un articol pe un blog sau fă un tutorial

Învățîndu-i pe alții, în special într-un articol pe blog sau într-un tutorial, poate fi o medotă bună care să te ajute și pe tine să înțelegi de ce anumite lucruri pe care le faci tot timpul în proiectele tale funcționează. Sînt multe bloguri care caută să promoveze designeri, procesele lor de lucru, portofolii și alte materiale care să ajute comunitatea, iar ăsta e unul dintre ele.

Explicînd cum să faci ceva te va ajuta să înțegi de ce faci așa. Ai o metodă de lucru care crezi că îi poate ajuta și pe alții? Împărtășește experianța și cunoștințele tale și altor designeri.

Creează design de vizualizare a datelor complexe

Design de UI – Dreve Mihai

Deși mulți designeri au făcut la un moment dat infografice sau au fost nevoiți să adauge grafice în proiectele lor, nu toți au avut ocazia să lucreze la proiecte bazate exclusiv pe date și cifre. Gîndește-te la informații complexe, tabele complicate și multe numere care trebuie simplificate într-o interfață accesibilă pentru utilizatori. Provocarea e că trebuie să descoperi cel mai potrivit format pentru ca utilizatorii să înțeleagă ușor informația.

Fiecare tip de date e diferit, iar asta poate reprezenta o provocare imensă. Dacă nu știi de unde să începi, îți recomandăm Data Viz Project – o colecție de tipuri de grafice, explicate, care te va ajuta să alegi graficul perfect pentru proiectul tău.

Creează un design de logo

Design logo (rebranding) pentru FashionDays – Ovidiu Sebastian Pop

Foarte mulți designeri urăsc să facă design de logo, și într-o oarecare măsură e de înțeles. Designul unui logo poate fi o aventură dificilă, iar realizarea unui simbol definitoriu pentru un brand nu e așa de simplu precum pare. Dar trebuie să faci și asta!

Începe prin a face designul unui logo personal, cu numele tău, pentru a-l folosi în siteul tău de portofoliu. Dacă nu ești pregătit încă să concepi ceva vizual, poți începe cu un logo simplu, bazat doar pe caractere. Gîndește-te în primul rînd la emoția pe care vrei să o transmiți și la brand în sine. Nu uita: logoul trebuie să fie întotdeauna în format vectorial și trebuie să poată fi folosit atît în format alb-negru cît și color.

Creează un ghid de stiluri

Ghid de stiluri și specificații realizat de Alexander Eckhart

Așa cum scrierea articolelor pe un blog te ajută să înțelegi cum să faci ceva, crearea unui ghid de stiluri (cunoscut ca Style Guide) te va ajuta să înțelegi de ce să faci lucrurile într-un anumit mod.

Un alt beneficiu al ghidului de stiluri e că te poate ajuta să elimini inconsistențele din siteul web sau aplicația la care lucrezi. Încearcă să faci un ghid de stiluri pentru un site existent. Urmărește în permanență designul atunci cînd creezi ghidul de stiluri și asigură-te că respectă regulile.

Construiește un template pentru email (newsletter)

Deși realizarea unui template de newsletter nu pare a fi cel mai atrăgător proiect, provocarea conceperii unui design eficient e destul de mare.

Imaginează-ți o combinație între designul pentru print și designul web: suprafața de lucru e destul de fixă, dar ai libertatea folosirii unor elemente dinamice cu ajutorul HTML. În ce privește dezvoltarea lui, va trebui să te gîndești bine ce merge și ce nu merge într-un email; elemente cum ar fi fundaluri colorate sau animații nu funcționează în toți clienții de email.

Desenează cu creionul pe hîrtie

Schițe desenate de Lidia Macov

Trebuie să desenezi frecvent cu creionul sau pixul pe hîrtie. Acesta e unul dintre proiectele care probabil nu va apărea în portofoliul tău, dar puterea creativă ce apare atunci cînd desenezi e greu de obținut altfel.

Desenînd, indiferent că e vorba de omuleți din linii, numele tău scris caligrafic sau o schiță de interfață grafică, vei folosi părți ale creierului pe care nu le le folosești în mod frecvent dacă stai la calculator.

Gîndește, desenează, visează! Totul face parte din același proces creativ, și toate proiectele tale vor fi mai bune dacă încerci să desenezi frecvent. 


Ți-a plăcut? Arată-le și prietenilor tăi

Design Grafic Design Web Dezvoltare Personală Freelancing Inspirație


Precedentul Următorul

keyboard_arrow_up